Älgbiff med potatis och grönsakskaka med smak av tryffel
Det här blev riktigt gott, en annorlunda variant på potatiskaka. Receptet är hämtat från tidningen Allt o mat men med lite modifiering från mig. Receptet på kakan skulle servera till en oxfilé, men när man med en fin älgbiff och en underbart god rödvinsky till blev det bättre än bäst...summa sumarum oxfilé är överskattad!..=))
Receptet på rödvinsskyn kommer vi ett annat tillfälle.
 
 
 800g potatis
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Grönsaksmos
3 morötter
2 palsternacka
1 dl grädde
25g smör
Salt o Peppar
Svamp
500 g färska champinjoner
1 dl gröna blasten på purjolöken
2 tsk tryffelolja
1/2 tsk salt
Salt o Peppar
Garnera med färska örter
 
Gör så här:
Börja med potatiskakan. Skala och skiva potatisen tunnt meden mandolin eller beredare. smalt lite smör i stekpannan. Lägg ett lager av potatisen i pannan(ca 24cm) och salta o peppra. Vrid ner värmen så potatisen får steka mjukt med ett lock över utan omrörning. Vänd kakan med hjälp av en tallrik eller ettlock. Stek andra sidan frasig i ca 3-4 min. Stek på samma sätt ytterligare två potatiskakor.
Grönsaksmoset. Skala morötterna o palsternackor. Skär de i ganska grova bitar. Koka dem mjukt i lättsaltat
vatten i ca 10 min. Mosa rotsakerna grovt och blanda ner grädde o smöret. Smaka av med salt o peppar.
Svampen: Ansa o skiva svampen. Stek svampen i smör tills vätskan försvunnit tillsätt purjon o tryffeloljan. Salta o peppra.
Lägg en potatiskaka i botten på en löstagbar springform(24cm) . Lägg på lite av grönsaksmoset att det täcker kakan. Fördela hälften av lök o svampblandeningen ovanpå. Upprepa med resten och avsluta med poptatiskakan och packa ganska hårt med en stekspade. Täck med plastfolie och låt stå över natten.
När man ska servera ta loss formen och skär 10 bitar med en vass kniv när kakan är kall. Låt kakan bli rumsvarm och värm den sedan i ugn i 175g i 30min
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress