Fiskgratäng med guldmos
 
 
Söndag så rensades frysen inför påfyllning med älgkött som sker i veckan, hittade då regnbågsfileèr som jag gjorde en mumsigt god fiskgratäng. Det är rätt bekvämt med allt i samma form om men det är lite pyssel här o där. Fisk är fantastiskt gott och man blir så gomätt av den, kanske inte just denna rätt som är rätt mastig med potmoset.....men ät med förstånd så slipper du koman ;)
 
 
 600 g laxfile/eller annan fisk
Ca 200 g färdigskalade räkor
  
Fisk såsen
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 dl hackad dill
Salt o Peppar
1 dl  kavli kräftost
 
Guldmos
1 kg mandelpotatis
2 äggulor
1 dl mjölk
1dl västerbottensost
Salt o Peppar
 
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. 

Smörj en ugnssäker form. Lägg i fisken i mitten så att det får plats potatismos runt om sidorna,  salta o peppra.
Täck med aluminiumfolie och låt fisken vara i ugnen ca 15-20 min.
Gör såsen under tiden fisken är i ugnen: Smält smör i en kastrull.
Lyft kastrullen från värmen och rör ner mjöl och sedan mjölk lite i taget. Låt såsen koka ca 3 min. Blanda ner hackad dill och kräftostenost och smaka av med salt och peppar. Låt stå på svag värme ej koka.
Gör potatismos på sedvanligt sätt med tillsats av äggulor o grädden.
Höj till 250 grader, och ta ut fisken på en gång.
Klicka eller spritsa potatismosen på sidorna.
Häll såsen över fisken i mitten. Fördela räkorna ovan på såsen( de sjunker ändå ner!)
Gratinera i ugnen tills potatismosen och såsen fått fin färg, cirkus 20 minuter. Garner ev med dill

 

 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress