Paltmuffioser

Länge har jag  varit sugen att prova detta recept, men det har inte getts tillfälle  förrän nu. Paltmuffinsen var/är utsett till Västerbottens landskapsrätt, udda kan tyckas men ett väldigt gott tillbehör är dessa muffioser. Det är Skelleftebon Annika Martinsson som har skapat Västerbottens nya landskapsrätt. Testa dessa även till grillat kött, stekt fläsk . Jag serverar den traditionellt med kallrökt lax från Botnia fisk
Creme fraiche, rödlök

600 g potatis
1 1/2 msk kornmjöl
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm malen muskot
2 ägg
2 + 2 dl riven västerbottensost
smör
salt, svartpeppar

Till servering per person
50 g kallrökt lax i skivor
1 msk crème fraiche
1 msk löjrom
1 msk finhackad rödlök
1 citronklyfta

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Skala och riv potatisen fint. Lägg i en bunke. Blanda kornmjöl och vetemjöl med bakpulver, muskot, 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Rör ner äggen i potatisen. Tillsätt mjölblandningen och 2 dl riven ost. Blanda väl. Låt stå ca 10 minuter.
Smörj en muffinsplåt (för 12 muffins) med smör. Fyll upp med smeten till 2/3 i varje form. Strö över resten av den rivna osten.
Ställ in i ugnen ca 20 minuter, tills muffinsen är gyllenbruna och blivit lite frasiga. Servera med tillbehören

Foodelicious

Oh, vad gott! Detta är mat heeelt i min smak. Jag har gjort en annan typ av liten kaka med västerbottensost tidigare, men detta ska jag absolut också testa. En perfekt förrätt till nyår också ;)

Mårtenssons kök

Jo tack, med så mycket västerbottenost så kan det inte bli annat än gott! Kul att servera som tillbehör till fisk eller grillat, lite annorlunda.

Tinas Skåpmat

Foodelicious:Javisst denna skulle passa perfa till en förätt... lagomt är bäst =D



Anki/Håkan: VB osten gör det mesta i många rätter med dess karismatiska prägel. Och just som till denna rätt gjorde den sig helt rätt.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress