Att röka fisk i en rök.....

Att röka fisk kan man göra på många olika sätt. Här är några tips på hur man varmröker i mindre röklådor.

Gör så här:
Feta fiskar är lättast att röka, men det fungerar även bra med andra fisksorter, bara man är noga med tillagningstiden och inte låter fisken bli för torr.
Salta fisken dagen innan. Salta rejält! Samtidigt kan du även lägga i kryddor, för att ge smak. Några goda smaksättningar är timjan, rosmarin, krossade enbär, chiliflakes, krossad rosépeppar och grönpeppar.
Det finns olika rökspån att köpa, exempelvis al och hickory rökflis.
Fisken röker man så att benen släpper lätt från köttet. Då är den klar att äta
Eftersom denna sik var så stor så  delade o fileéade jag den, annars behåller man som den är med ben .

I slutet av rökningen kan man lägga enris i glöden för att få god smak. Och till sist lite granris för glansens skull.
Rökt fisk är gott med potatis / potatissallad, som pålägg, till pasta eller på en tunnbrömacka.

Jenny





Så gott med rökt fisk!! :-)



Trevlig helg

Pernilla

Åh, vad gott med rökt fisk. Måste vara extra gott när man gjort det själv :-)

Jenny

Rökt fisk är det bästa som finns! Min pappa har en röktunna, jag saknar rökt aborre, regnbåge och speciellt strömming.. muuums!

Matias Zakrisson

Är det en Doro rök? Är ni nöjda med den?

Tinas Skåpmat

Matias: Ja det är en Doro rök som min svärfar köpt och hyfsat nöjd är vi, det tar väl ett tag innan vi har kommit sams med den. I höstats så tjurade vi på länge med rökningen innan den kom upp i rätt temp så vi fick flytta den eftersom vinden från uman kylde på den ordentlig.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress